Takvård

Takvård förlänger livslängden på ditt tak

Går du i tankarna att rengöra ditt tak? Då har du säkert också tänkt ”det är väl bara att spola av det med högtryckstvätten?”. Att högtryckstvätta tak är dock något du bör undvika. Högtrycksstrålen biter inte ett dugg på påväxten eftersom du inte kommer åt växtens rötter. Taket kommer att se fint ut för stunden men påväxten kommer så småningom tillbaka med förnyad kraft. Dessutom riskerar högtryckstvätten att skada taket genom att luckra upp takpannornas yta och göra det än mer gynnsamt för påväxt.

Du ska alltså inte tvätta taket med högtryckstvätt. Trycket från högtryckstvätten skadar takpannorna genom att luckra upp deras impregnerade ytbeläggning, och det finns risk att vatten trycks in under takpannorna. Om vattnet inte hinner torka bort till hösten och vintern riskerar du att läkt och undertak ruttnar. Skulle det scenariot inträffa väntar ett kostsamt takbyte.

Trots detta finns det flera företag som utför taktvätt med högtryckstvätt. De här företagen förespråkar ofta någon tillkommande ytbehandling då de är medvetna om att takpannorna skadas. Deras säljargument är ofta att ”taket blir rent direkt”, men när du känner till vår metod vet du att det finns skonsammare alternativ för taket.

Så arbetar vi med takvård

För att få bort påväxt i form av mossa, alger och lavar från ditt tak behöver du försämra påväxtens livsbetingelser. All växtlighet behöver solljus, vatten och näring för att frodas. Solljus och vattentillförsel blir svårt att förhindra på ett hustak, men näringstillförseln kan du begränsa. Det medel vi använder vid taktvätt är ett kemiskt medel som försämrar påväxtens näringsupptag och gör så att den dör. Medlet är effektivt och gör att vi kan garantera att ditt tak blir helt fritt från påväxt, samtidigt är det skonsamt för taket och helt ofarligt för både människor och djur så länge det handskas med försiktighet.

Påväxt i form av mossa, alg och lav.

Så här enkelt är det: Påväxten dör och förmultnar när den blir utan näring. Efter ett tag löses den upp och sköljs bort av regnet. Vår metod är fördelaktig då den inte orsakar några som helst skador på taket. Takpannorna behålls i bästa skick efter behandlingen, samtidigt som ditt tak blir garanterat fritt från påväxt. Kontakta oss så hjälper vi dig med ditt tak.

Risken med påväxt på tak

Många tror att det är sot, smuts eller avföring från fåglar som gör att taket ser smutsigt ut. Därför drar de också slutsatsen att taket behöver spolas av. Men faktum är att sådan smuts skulle rinna av taket när det regnar, och att ditt tak troligtvis är utsatt för påväxt. Påväxt i form av mossa, alger och lavar växer fast i taket och ger ett ovårdat intryck. Dessutom riskerar taket drabbas av fuktskador som följd av mycket påväxt. Alger ger främst ett smutsigt intryck då de bildar en brungrön beläggning på taket. Lavens rötter växer in i takpannorna som riskerar att spricka eller samla på sig vatten. Mossa binder fukt och kan blockera vattnet från att rinna av åt rätt håll, och istället samla fukten bakom takpannorna. Vatten på undertaket ställer till med problem. Följden blir till slut röta på läkt, sämre bärighet och risk för att vatten även tränger igenom undertaket och vidare ner i konstruktionen där det orsakar vattenskador och mögel. Om du har otur måste du skaffa nya takpannor, byta ut läkten och kanske även renovera delar av undertaket, vinden och lägenheter nedanför. Det riskerar att bli mycket kostsamma reparationer. Ta hjälp av oss på LA Takvård i tid. Vi utför taktvätt som garanterat får påväxten på ditt tak att försvinna. I och med det minskar också risken för fuktskador och livslängden på taket ökar. Kontakta oss idag och boka in ett hembesök med kostnadsfri besiktning och rådgivning!

X