Takvård

Varför takvård?

Funderar du på om takvård är något för dig och ditt hus? Tack vare vår beprövade metod har vi hjälpt tusentals villaägare att spara hundratusentals kronor genom att vårda taket så att det blir så gott som nytt. Många villaägare tror att det nästan alltid blir dyrt när det gäller tak, men så behöver det inte vara.
01.

Villaförsäkring

En villaförsäkring täcker nästan aldrig denna typen av skador.

02.

Skick

I en rapport från Anticimex utfört på över 9000 tak visar att över 55% av taken behöver underhåll.

03.

Fuktskada

Anticimex Sverige larmade 2021 om att mer än var fjärde vind är fuktskadad.

Spara in på kostsamma reparationer och takbyten genom vår effektiva takvård

Att underhålla taket är en investering i ditt hem och dess värde. Genom professionell takvård kan du slippa kostsamma reparationer och takbyten som kan uppkomma när ditt tak är ovårdat och tar skada. Taket är konstant exponerat för påfrestning från väder och vind och med tiden kan takmaterialen slitas ner på grund av UV-strålning, fukt, alger, mossa och annat.

Ett stort problem är påväxt, även kallat lavar, som långsamt fräter upp takpannorna. Detta möjliggör frostsprängningar som riskerar att skada och till sist spräcka takpannorna. Spruckna takpannor gör att regn och smältvatten rinner in på undertaket. Mossa på taket binder upp fukt och gör så att regn- och smältvatten i värsta fall rinner över och bakom takpannorna. Då riskerar du att läkt och undertak på huset ruttnar. Om detta sker så är takbyte det enda alternativet, vilket kan kosta hundratusentals kronor. Denna kostnad hade du enkelt kunna undvika, eftersom det finns ett flertal sätt att bli av med problemet genom takvård.

Fråga: Varför växer det mer alger, lavar och mossa på Svenska tak än vad det gjorde för 20-30 år sedan?
Svar: Anledning är bättre miljö. Det regn som faller är mindre surt idag och mängden tungmetaller och andra gifter har lyckligtvis minskat betydligt. Förr tog surt regn död på påväxten. Så är det inte idag.

LA-metoden – Prisvärt och enkelt

Med hjälp av regelbunden taktvätt och takvård som rengöring, underhåll och behandling av taket kan du förlänga dess livslängd avsevärt och slippa kostnader för dyra reparationer och takbyten.

Förhindra takläckage med hjälp av taktvätt Visste du att ansamlingar av fukt, alger och mossa på taket är en av de vanligaste orsakerna till takläckage? Det beror på att dessa gradvis bryter ner takmaterialen och kan orsaka följder som läckage. Genom ordentlig och proffessionell taktvätt och takvård kan du minska risken för takläckage på ditt tak. Regelbunden taktvätt kan även förhindra potentiella vattenskador på ditt tak och hus.

Med taktvätt kan du dra ner på dina energikostnader Ja du läste rätt, du kan dra ner på dina elkostnader när du har ett välvårdat tak. Ett dåligt underhållet tak kan leda till att värme och kyla läcker ut, vilket resulterar i högre energikostnader för uppvärmning och nerkylning av ditt hem. Att investera i takvård kan alltså vara ett bra sätt att långsiktigt dra ner på kostnader. Med vår takvård säkerställer vi att takisoleringen och tätningsdetaljerna är i gott skick, så att du kan upprätthålla en energieffektiv inomhusmiljö.

Få ett finare hem med takvård Förutom att göra skada kan mossa, lavar och alger snabbt förvandla ett vackert tak till något som ser förfallet och oattraktivt ut. Detta kan ge hela ditt hem ett oattraktivt utseende och intryck. Genom att ta hjälp av professionell taktvätt och behandling kan du återfå ett tak som är så gott som nytt. Ditt hem får ett nytt lyft och det vårdade taket förbättrar fastighetens övergripande utseende. Proffesionell taktvätt kan öka din fastighets värde

Ett vårdat tak ger intrycket att fastigheten är väl omhändertagen och välskött. Om du i framtiden vill sälja fastigheten kan ett fräscht och välvårdat tak öka fastighetens värde och göra den mer attraktiv för potentiella köpare.

Vad kostar en takvårdsbehandling

En offert på en takvårdslösning brukar hamna på mellan 4 560 kr till 9 040 kr efter rotavdrag (takyta ca 160 kvm)

Undvik dyra kostnader

Takpannor, läkt

50 000 kr*

Ställningar, säkerhetsåtgärder

20 000 kr*

Arbetskostnader

50 000 kr*

* Dessa kostnader är ungefärliga och kan både vara lägre eller högre beroende på ytans storlek och skadans omfattning.

Täcker villaförsäkringen takkostnader?

De flesta villaägare har en villaförsäkring som täcker kostnader för exempelvis brand och skador vid storm. Men försäkringen täcker oftast inte läckor via taket, väggar eller dräneringen vid grunden. Det går att teckna en utökad villaförsäkring och då kan du få ersättning för skador till följd av takläckage, som vattenskadade väggar, golv och förstörda möbler. Men du får inte ersättning för det skadade taket.

Därför är det klokt att ta hjälp av takvård för att förhindra att åka på stora kostnader som din villaförsäkring inte täcker. Vad är den vanligaste orsaken till vattenskador? Den vanligaste orsaken till vattenskador är att dräneringen inte är ordentligt gjord eller för gammal. Dräneringen täpps igen efter ett tag och tätskiktet som ska skydda den står inte längre emot fukten. Vad kan man göra då? Det är bra att låta en firma besiktiga dräneringen vart tjugonde år. Taket bör man regelbundet kolla själv.

Välkommen att boka en offert idag!

Boka tid för kostnadsfritt hembesök

Vi hjälper till att hålla ditt tak fritt från påväxt. På så sätt förlänger du livslängden och skjuter ett kostsamt takbyte långt in i framtiden. Som en extra bonus så ser ditt tak trevligare och mer välvårdat ut. Det är ofta väl så viktigt.